Sűrű a naptár

Hétről hétre színes, érdekes programokkal igyekszik kizökkenteni az iskolai élet mindennapjaiból a diákokat a Sziront’Art Közhasznú Egyesület. A Kul-turi elnevezésű TÁMOP-pályázatuk keretében az év elején kezdődtek a programok.

A lovasberényi általános iskola vértesacsai tagintézményében a kovácsmesterséggel ismerkedhettek a diákok és zenei alkotónapokat rendeztek nekik még január végén. A velencei és a martonvásári diákotthonban csengettyűs fejlesztő foglalkozásokat tartanak; Besnyőn az óvodásoknak biztosítanak drámapedagógiai órákat, az iskolások számára citerás tehetséggondozást szerveznek, míg Beloianniszban, Iváncsán és Pusztaszabolcson a magyar népdalkinccsel ismertetik meg a diákokat.

A csengettyűs foglalkozások során az első félévben ulwila-módszerrel tanulhatnak egyszerűbb gyerekdalokat a résztvevők. Eddig a kottaképpel való ismerkedés és a helyes játéktechnika elsajátítása mellett a gyerekek zenei és ritmuskészségének felmérése zajlott az egyszerűbb egyszólamú dalok megtanulása révén. A programban természetesen ritmuskészség-fejlesztő játékok és közös éneklés is szerepel fejlesztő pedagógusok segítségével.

Márciusban a tavasz beköszöntével az iskolák számára szervezett kirándulások is elkezdődtek. Az utóbbi két hétben a néphagyományokkal ismerkedhettek a fiatalok. A Néprajzi Múzeumban tojásfestés, Székesfehérváron a Rác utcai Skanzenben kézműves foglalkozások és táncház várta őket, Kecskeméten pedig a híres Szórakaténusz Játékmúzeumban és a Leskowsky hangszergyűjteményben is jártak. Utóbbi helyszínen TV-felvétel is készült, amelyet a TV2 turisztikai magazinjában láthatnak majd a beloianniszi általános iskolások részvételével.

A témanapok áprilisban is folytatódnak. Az őskori ételekkel, szokásokkal, építészettel ismerkedhetnek majd a gyerekek a százhalombattai Régészeti Parkban, meseelőadás, kortárs művészeti kiállítás megtekintése a Ludwig múzeumban és a játékos tudomány jegyében a Csodák Palotája is szerepel az áprilisi programok között. Természetesen a heti szakkörök során a kirándulások alkalmával megtapasztalt ismereteiket is elmélyíthetik a fiatalok.

Az egyes programokról bővebb beszámoló olvasható a projekt weboldalán a www.kulturi.hu címen. Képes beszámoló pedig a Szironta Facebook-profilján található.

Forrás: szironta.hu