Apáink útján…

Sajtóközlemény – 2014. június 27. Folytatódnak a gyermekprogramok Besnyőn. Május végén az óvodásoknak szervezett rendhagyó gyermeknapot, most táborba vitte a helyi általános iskolásokat a Sziront’Art Közhasznú Egyesület.

Ezen a héten Bodonyban biztosítottak tartalmas programokat a szervezők az iskolásoknak. A Mátra északi lábánál fekvő település Besnyő „szülőfaluja”. A II. világháború utáni földosztáskor költöztek Fejér megye szívébe az akkor summásként ezen a vidéken dolgozó palócok. A summás hagyományokat népdalköre és helytörténeti gyűjteménye révén pedig a mai napig őrzi a település.

A besnyői gyerekeknek a Sziront’Art Kul-Turi pályázati programjának keretében nyílt lehetőségük személyesen is megismerkedni a bodonyi hagyományokkal, a táj szépségével, és távoli rokonaikkal. A 40 diák többsége az egyesület pályázati programjának keretében utazhatott, de a költségekhez a Besnyő Községért Közalapítvány is hozzájárult. A programok során a gyerekek megismerkedhettek a környék látnivalóival, a helyi templommal, az ország legmagasabban fekvő vízesésével, jártak a parádsasvári üveggyárban, a Kékesen, szövést, agyagozást tanultak és közben játékos vetélkedőkön tehették próbára ügyességüket, rátermettségüket.

A nyári szünetre tartogat még programokat az egyesület az iskolásoknak. Július 6-án indulnak Erdélybe. Ott is egy hetes tábor keretében ismerkedhetnek majd a felcsíki hagyományokkal és természetesen a legfontosabb látnivalókat is megnézik majd.

Az elsősorban csengettyűiről ismert besnyői Sziront’Art Egyesület TÁMOP-programjában egyébként csaknem kilencszáz gyermeknek biztosít tanórán kívüli foglalkozásokat. Ezek között nem csak különböző szakkörök, de számtalan kirándulás és a már említett két tábor is szerepel. A velencei és martonvásári diákotthonban például csengettyűs fejlesztő foglalkozásokat tartanak, de a hangszer megjelenik az óvodások és iskolások számára biztosított programokon is. A 2013/2014-es tanév második félévében mintegy félezer diák vett részt a megye nyolc településén (Beloiannisz, Besnyő, Iváncsa, Lovasberény, Martonvásár, Pusztaszabolcs, Ráckeresztúr, Velence) zajló Szirontás programokon. Szeptembertől pedig folytatódnak a szakkörök és kirándulások.

A képes élménybeszámolók elérhetők a Szironta Együttes Facebook-oldalán, de a programokról a www.kulturi.hu internetes oldalon is bővebb információval szolgálnak a szervezők.

Besnyő, 2014. június 28.