Határok nélkül

Sajtóközlemény – 2014. július 2.  Erdélyben nyaralnak a besnyői iskolások. Huszonöt diákkal indul útnak a Sziront’Art Közhasznú Egyesület. A civilek jóvoltából egy hetet tölthetnek a gyerekek a Csíki-medencében július 6-tól.

Az egyesület Kul-Turi elnevezésű pályázati programja keretében nyílik lehetőség a fiatalok számára ingyenes táborozásra Csíkkarcfalván. A programok között rengeteg kirándulás szerepel. Csíkkarcfalván a helyi erődtemplomot tekintik meg, a 250 éve történt madéfalvi veszedelem emlékművéhez is ellátogatnak, szekértúrára indulnak a Hargitába. Ellátogatnak a Gyilkos-tóhoz, a Békás-szorosba, a parajdi sóbányába, és Korondra, de felkeresik a Csíksomlyói Kegytemplomot, Gyimesbükköt, az ezeréves határon a Rákóczi-várat. Erdély épített és természeti emlékei mellett pedig a székely hagyományokkal is megismerkedhetnek: a Csíki Székely Múzeum kiállítása mellett táncházat is szerveznek.

A Sziront’Art Kul-Turi projektjében nem csak táboroztatás szerepel. Az egyesület 25 millió forintos uniós forrásból valósítja meg TÁMOP-programját, melyben azt vállalta, hogy egy éven át a térség nyolc településének kilenc oktatási-nevelési intézményében biztosít tanórán kívüli foglalkozásokat mintegy kilencszáz diáknak. Ezek főként az élő népi hagyományok megismertetésének lehetőségét kínálják a gyerekeknek, de sajátos nevelési igényű tanulóknak csengettyűs foglalkozásokat is tartanak. A programban kirándulások is szerepelnek. A 2013/14-es tanév második felében két csoport járt például Székesfehérváron, a Rác utcai skanzenben és a Bory-várban, a fővárosi Néprajzi Múzeumban, Kecskeméten a Szórakaténusz játékmúzeumban és a Leskovsky hangszergyűjteményben. A pályázatban résztvevő intézményekben helyi témanapokat szerveznek, melyek a népi hagyományok mellett a gasztronómiát is felsorakoztatják.

A Sziront’Art Közhasznú Egyesület TÁMOP 3.2.13-12/1-2013-0011 számú projektjében a besnyői óvoda, a helyi általános iskola, a beloianniszi, iváncsai, lovasberényi, ráckeresztúri általános iskolák, valamint a martonvásári és velencei diákotthonok vesznek részt. A programok ősszel is folytatódnak. Akkor a szakkörök indulnak újra és egy-egy napos kirándulásokat szerveznek a diákoknak.

Az eseményekről készült fotók többsége megtalálható a Szironta Együttes Facebook-profilján (www.facebook.com/csengettyu). Ezek szabadon felhasználhatók. A sajtó munkatársai részére nagy felbontású fotókat is biztosítunk, ha az alábbi elérhetőségek valamelyikén jelzik igényüket:

Bővebb információ:
Sziront’Art Közhasznú Egyesület
2456 Besnyő, Gorkij utca 9.
06-25-222-111
info@szironta.hu
www.szironta.hu ; www.kulturi.hu

Sólyom Balázs
ügyvezető igazgató
06-20-258-2244
sb@szironta.hu

Germán Márton
szakmai igazgató, projektmenedzser
06-70-299-8738
marci@szironta.hu

Besnyő, 2014. július 2.