Palóc őseik földjén jártak a besnyői gyerekek

Őseik földjére, a Mátra északi lábánál fekvő kis faluba vitték el a besnyői gyerekeket a helyi civilek. A palócok a földosztás után kötöztek ide.

A II. világháború utáni földosztáskor költöztek Fejér megye szívébe az akkor summásként ezen a vidéken dolgozó palócok. A summás hagyományokat népdalköre és helytörténeti gyűjteménye révén pedig ma is őrzi a település.

bodonycsoport

(A negyven diák a helyi civilek támogatásával utazhatott el oda, ahonnan legtöbbjük őse summásként élt és dolgozott a háború előtt (Fotó: Szironta) 

A besnyői gyerekeknek a Sziront’Art Kul-Turi pályázati programjának keretében nyílt lehetőségük személyesen is megismerkedni a bodonyi hagyományokkal, a táj szépségével, és távoli rokonaikkal. A 40 diák többsége az egyesület pályázati programjának keretében utazhatott, de 16 gyermek táborozását a Besnyő Községért Közalapítvány támogatta – tájékoztatott Sólyom Balázs, a csengettyűiről ismert Sziront’Art Egyesület ügyvezetője. A gyerekek megismerkedhettek a környék látnivalóival, jártak a parádsasvári üveggyárban, a Kékesen, szövést, agyagozást tanultak.

A tanév második félévében mintegy félezer diák vett részt a megye nyolc településén zajló (Beloiannisz, Besnyő, Iváncsa. Lovasberény, Martonvásár, Pusztaszabolcs, Ráckeresztúr, Velence) Szirontás programokon.

Forrás: feol.hu