Elindult a Kul-turi!

25 millió forint a tanórán kívüli oktatás erősítésére Besnyő térségében

Kul-turi: Kulturális bazár diákoknak Besnyőn és térségében. Ezzel a címmel kapcsolódott be a csengettyűről híres besnyői Sziront’Art Közhasznú Egyesület a tanórán kívüli oktatásba 9 nevelési-oktatási intézmény 835 diákja számára 2014. január 1-jétől.

A TÁMOP 3.2.13-12/1-2013-0011 számú pályázat keretében elnyert 25.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatás egészen egy évig, 2014. december 31-ig biztosítja 8 település (Besnyő, Beloiannisz, Iváncsa, Lovasberény, Martonvásár, Pusztaszabolcs, Ráckeresztúr és Velence) 9 nevelési-oktatási intézmény 835 diákja számára a kulturális témanapok, témahetek, heti, havi szakkörök, tehetséggondozás és módszertani fejlesztések megvalósítását elsősorban a Szirontától már ismert eszközökkel: népzenével, népművészettel és csengettyűkkel.

A vidéki települések nevelési-oktatási intézményeinek egyre kevesebb lehetősége van arra, hogy színes kulturális programokat szervezzenek diákjaiknak – sokszor a napi létük is veszélyben van. A Sziront’Art az elmúlt évek egyik meghatározó kulturális szervezetévé nőtte ki magát a térségben, így felkészült szakemberek, együttműködők segítségével színesíteni tudja az oktatási palettát, innovatív elemekkel tud hozzájárulni a hagyományőrzéshez, népi értékeink ápolásához, a tárgyalkotó művészetekhez. A projektben nagy hangsúlyt kaptak az értelmileg akadályozott diákok számára nyújtott szolgáltatások, pl. egy hazánkban még csak érintőlegesen alkalmazott módszer: a csengettyűkkel történő fejlesztés. A témanapok, témahetek, heti, havi szakkörök, tehetségfejlesztések hozzájárulnak a gyermekek kulturális neveléséhez, a tapasztalati úton történő tanuláshoz – legyen szó kiscsoportos óvodásról vagy érettségi előtt álló fiatalról.

A nevelési-oktatási intézményekkel folytatott előzetes tárgyalások alapján a 2013/2014. tanév II. félévében és a 2014/2015. tanév I. félévében összesen 10 db heti szakkör, 3 db havi szakkör, 2 tehetséggondozás, 14 témanap valósulhat meg, emellett a besnyői Arany János Általános Iskolából összesen 40 tanuló 2 táborban – egy bodonyi hagyományőrző és egy tiszapéterfalvai (Kárpátalja) népzenei táborban – vehet részt.

A szervezet nagy álma válik valóra, hiszen az eltérő képességű tanulók oktatásában nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek segítségével végre létrejön egy olyan módszer, amely a csengettyűt alkalmazza az SNI tanulók fejlesztésére. A következő félévtől heti rendszerességgel 2 intézményben (Martonvásáron és Velencén) kezdődik meg a csengettyűs fejlesztés, közel 20 értelmileg akadályozott diák számára biztosítunk betekintést a zene világába különleges hangszerünkkel.

A megvalósításhoz több múzeummal és intézménnyel is együttműködést tervezünk: A Hagyományok Háza és a Magyar Állami Népiegyüttes, a Magyar Néprajzi Múzeum, a Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum, a százhalombattai „Matrica” Múzeum, a kecskeméti Leskowsky-gyűjtemény és a Szórakatémusz Múzeum valamint a Csodák Palotája programjait is beépítettük a „Kul-turi”-ba.

Természetesen az intézményeknél helyben is számos program valósul meg: koncertek, előadások, tárgyalkotó kézműves foglalkozások iparművészek bevonásával, kulturális-kulináris programok stb.

A projektben szervezetünk 3 embert foglalkoztat munkaviszony keretében, a 8 szakmai megvalósító (közöttük népzenész, zeneszerző, ötvös-fémműves iparművész, pedagógus) mellett a vállalkozóként közreműködő szakemberek száma a 10-et is meghaladja.

Sajtókapcsolat:      Germán Márton • 06 20 256 83 89 • marci@szironta.hu
Sólyom Balázs • 06 20 258 22 44 • sb@szironta.hu

Sajtóközlemény letöltése PDF formátumban