Besnyő

Besnyőn két nevelési-oktatási intézménnyel, az Arany János Általános Iskolával és a Pöttömsziget Óvodával alakítottunk ki együttműködést.

Besnyői Pöttömsziget ÓvodaAz óvodában két féléven keresztül “Színiovi” névvel heti szakkört és a tavaszi félévben 3 témanapot valósítunk meg. A szakkör keretében drámapedagógiát, színházi felkészítést nyújtunk a középső- és nagycsoportos óvodások számára, a színház és dráma eszközeivel. Két témanapunkon Budapestre és Százhalombattára látogatunk, harmadik témanapunkat helyben valósítjuk meg, melynek fő eleme a zene és társművészetei: óriásbábos előadás, interaktív koncert, valamint népi fajátékok segítségével a régi népi kultúra és korhű öltözetek megismertetése – kézműves foglalkozásokkal kiegészítve.

Az általános iskolában két féléven keresztül népi énekes szakkört és citerás tehetséggondozást tartunk, a népzenei foglalkozások résztvevőivel témanap keretében a Hagyományok Háza és a Magyar Állami Népi Együttes közös programjára látogatunk. Félévente további 3 témanapot is megvalósítunk. Tavasszal kisiskolásokkal “Mesebérlet” program keretében interaktív játszóházat és gyermekeknek szóló mesés előadást nézhetünk meg Százhalombattán, Has-Tánc-Zene címmel játékos zenei gasztronapot szervezünk és egy régészeti park szervezett foglalkozásába is bekapcsolódunk, ahol a mezőföldi summáséletet ismerhetik meg a résztvevők. Ősszel a helyi népdalkörrel játékos foglalkozást szervezünk, melynek témája “Nemzedékek hagyománya”, a napot Kóka Rozália előadásával zárjuk. Népi kismesterségek napja címmel a kovács, a csipkeverő, a kosárfonó, keramikus és a gyékényező munkáját ismerhetjük meg, valamint apró tárgyat is elkészítünk kézműves foglalkozás keretén belül. A témanapok zárásaként Kecskemétre látogatunk, ahol a Leskowsky-hangszergyűjtemény mellett a Szórakaténusz Játékmúzeumba is ellátogatunk.

Besnyői Arany János Általános Iskola

Havi szakkör keretében, egy fél év alatt ismertetjük meg a diákokat egy nem hétköznapi kézműves technológiával, a linómetszéssel. A hat alkalom során megtanulják a résztvevők a linómetszés rejtelmeit, kipróbálhatják kézügyességüket. A félév zárásakor kiállítás keretében nézhetjük meg az elkészült linómetszeteket.

A nyáron két táborba is eljuthatnak a besnyői diákok: Június végén Bodonyba szervezünk tábort “Elődeink útján” címmel, míg júliusban Kárpátaljára, Tiszapéterfalvára látogatunk, ahol Pál István “Szalonna” népzenész és csapata segítségével nyerhetnek betekintést a diákok a patkaporos bálok hangulatába, ismerkedhetnek meg a népzene és néptánc rejtelmeivel, valamint kézműves foglalkozásokon csiszolhatják kézügyességüket.